Noví majitelia nehnuteľností budú v januári 2015 podávať priznanie

30.12.2014 Bratislava

Bratislava 30. decembra (TASR) – Priznanie k dani z nehnuteľnosti budú na budúci rok v januári podávať len tie fyzické a právnické osoby, ktorým na Slovensku pribudla nehnuteľnosť alebo nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku, napríklad vo výmere pozemkov, alebo aj skolaudovali alebo zdedili nejakú nehnuteľnosť. Priznanie sa podáva do 31. januára 2015. Ak počas tohto roka (2014) niekto nadobudol nehnuteľnosť vydražením, povinný bol podať priznanie k dani z nehnuteľností od prvého dňa mesiaca, ktorý nasledoval po dni, kedy sa vydražiteľ stal vlastníkom nehnuteľnosti alebo od prvého dňa mesiaca, ktorý nasledoval od schválenia príklepu súdom.

V prípade, že je pozemok, stavba, byt alebo nebytový priestor v bytovom dome v spoluvlastníctve viacerých osôb, priznanie, čiastkové priznanie, opravné priznanie alebo dodatočné priznanie k dani z nehnuteľností podá každý spoluvlastník do výšky svojho spoluvlastníckeho podielu. Spoluvlastníci sa však môžu dohodnúť na osobe zástupcu, ktorý za nich priznanie podá, pričom túto skutočnosť v priznaní vyznačí. Pokiaľ je nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, priznanie podáva jeden z manželov.

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva na tlačive, ktorého vzor ustanovilo Ministerstvo financií (MF) SR. Nepodáva sa však každoročne, ale iba v prípade, keď u daňovníka nastanú zmeny a to v rozhodujúcich skutočnostiach. Napríklad, keď daňovník predá, alebo aj nadobudne, skolauduje, kúpi, zdedí, či inak získa nehnuteľnosť.

Sadzby dane z nehnuteľností, tak z pozemkov, ako aj zo stavieb a bytov, sú vo všeobecne záväznom nariadení obce, mesta, mestskej časti, zverejnené sú aj na webových stránkach obcí a miest. Tie ako správcovia dane vyrubia daň rozhodnutím každému daňovníkovi, aj tomu, kto v januári nemá povinnosť priznanie podať. Daň sa platí až neskôr podľa rozhodnutia, v ktorom obce a mestá určia aj termín, dokedy treba daň zaplatiť.
 

Vyberte región